Ben çayın yavaşını severim. Acelesiz olanını. Sabah erken kalkıp çayı şöyle bir sudan geçirip demliğe koyarım. İçine iki küçük karanfil ve bir de keyifli defne yaprağı katarım. Altına da üstüne soğuk suyu koyduktan sonra en kısık ateşe bırakırım. Öyle çöksün diye çayı sallamam, karıştırmam. Onu sakinliğiyle demlenmeye bırakırım. Ben bu sırada meditasyonumu yaparım, bazen biraz…
Japonya'nın askeri geleneğinden gelen dojolarda, bir zamanların basit ve kaba şiddet eylemleri, fiziksel teknikleri aşan ve bizi çok daha derin bir uygulamaya yönlendiren yüksek bir sanat biçimine dönüştürülmüştür. Japonya'da ortaya çıkan bu sanatlar, zengin ve kurumsal bir gelenekten gelir. Bushido kültürünün resmiyeti, Zen sanatsal estetiği ve Doğu'nun zengin felsefeleri, 武道 Budo - savaşçının yolu -…
"Ki" kelimesinin birçok anlamı vardır. Aikido bağlamında, pratiğimizle ilgili olan anlamların farkında olmamız çalışmamızı kolaylaştırabilir. Ki, yaşam kaynağı - kişinin doğumdan ölüme kadar sürdürdüğü canlılık - anlamına gelebilir. Bu anlamın tıbbi bir karşılığı yoktur. Çünkü Batı biyolojisi ve tıbbı, yaşam süreçlerini nihayetinde neyin yönlendirdiğini henüz çözebilmiş değil.
Ki aynı zamanda birinin enerjisi -…
Savaş sanatları söz konusu olduğunda, yapılan tüm pratiklerin, kişinin zihin durumuyla doğrudan bir bağlantısı vardır. Başlangıçta teknikleri uygulayabilecek fiziksel yeterliliklere ulaşabilmek önemlidir. Bir süre sonra zihinsel beceriler de gelişmeye başlar. Özellikle yaş ilerleyip, beden değişmeye başladığında bu zihinsel beceriler çok daha kıymetli hale gelirler.
Bu noktada üzerinde kafa yormaya değecek fikirlerden biri Kyo ve jitsu…
6. Slogan: Meditasyon Dışında da Oyun Çocuğu Olun Meditasyon pratikleri ikiye ayrılabilir:
Meditasyon
Post meditasyon: Meditasyondan sonrası/meditasyon harici
Meditasyon, bilinçli farkındalık (mindfulness) gibi uygulamalardır. Postmeditasyon, ise bu zamanların geri kalanında yaptığımız şeylere atıfta bulunur. Uygulama kavramı, spiritüel bir uygulayıcı olmak, hem meditasyonu hem de postmeditasyonu içerir. Bu da uygulamanın hem meditasyon minderi üzerinde hem de…
Bu dünyada bilginin günümüzde olduğu gibi hızlı hareket edemediği oldukça uzun bir dönem var. O zamanlar öğretilerin ve sanatların bir coğrafyadan yola çıkıp, başka bir yerde meyve vermeye başlaması için nesiller üzerine nesiller geçiyordu ve usta çırak ilişkisi, bu yolculuğun temelinde yer alıyordu.
Geleneksel savaş sanatları üzerine şöyle kabaca bir araştırma yaptığınızda, Japon sanatlarının Çin'den…
Ah bu Yogacılar! Şimdi bir de ahkam kesiyorlar dedirtecek, düzensiz yazı dizisinin devamı geldi bile! Yoga eğitmeniyim, pratiğim var, hayatta dengeyi ararken mat üstünde buldum deseniz de demeseniz de, eğitmen rolünde olma haline bakalım mı?
Yoga yapan ya da öğreten(!) kişi olmanın sıradanlaştığı, herkesin dilinde pelesenk olduğu şimdilerde sizi farklı kılacak bir ünvan, kimliğinize yakışan…
Ergen yaştan başlayarak, kabaca bir hesapla 20’lerin ilk yıllarına kadar odamın duvarlarını değişik posterler süslemişti. Önceleri örümcek adam vardı, sonra basketçiler daha fazla yer tutmaya başladı. Lise yıllarındaysa sıkı bir metalci olmuştum. Posterlerin ortak rengi siyahtı. Poster saltanatına son noktayı daha renkli şeyler koymuştu. Film şeridi gibi değil mi? Bana posterini söyle sana kim olduğunu…
Uzak coğrafyalara doğru, kadim bilgilerin, mucizevi ve uhrevi yerlerin keşfine yolculuğa çıkmak en çok da kendini yolculuğa çıkmaktır. Göktuğ Canbaba Ayyaş Buda kitabında bizlere Türkçe beat edebiyatı tadında bir yolculuk yaptırıyor. Kadim ve bilge kişilerin objelere, tapınaklara, efsanelere dönüştüğü ve özünde kendi içsel arayışımızdaki karanlıklara ışık tuttuğu bu hikayeler dünyasına hoşgeldiniz.
Kitabı ilk elime aldığımda…