6. Slogan: Meditasyon Dışında da Oyun Çocuğu Olun Meditasyon pratikleri ikiye ayrılabilir:
Meditasyon
Post meditasyon: Meditasyondan sonrası/meditasyon harici
Meditasyon, bilinçli farkındalık (mindfulness) gibi uygulamalardır. Postmeditasyon, ise bu zamanların geri kalanında yaptığımız şeylere atıfta bulunur. Uygulama kavramı, spiritüel bir uygulayıcı olmak, hem meditasyonu hem de postmeditasyonu içerir. Bu da uygulamanın hem meditasyon minderi üzerinde hem de…
Bu dünyada bilginin günümüzde olduğu gibi hızlı hareket edemediği oldukça uzun bir dönem var. O zamanlar öğretilerin ve sanatların bir coğrafyadan yola çıkıp, başka bir yerde meyve vermeye başlaması için nesiller üzerine nesiller geçiyordu ve usta çırak ilişkisi, bu yolculuğun temelinde yer alıyordu.
Geleneksel savaş sanatları üzerine şöyle kabaca bir araştırma yaptığınızda, Japon sanatlarının Çin'den…
Ah bu Yogacılar! Şimdi bir de ahkam kesiyorlar dedirtecek, düzensiz yazı dizisinin devamı geldi bile! Yoga eğitmeniyim, pratiğim var, hayatta dengeyi ararken mat üstünde buldum deseniz de demeseniz de, eğitmen rolünde olma haline bakalım mı?
Yoga yapan ya da öğreten(!) kişi olmanın sıradanlaştığı, herkesin dilinde pelesenk olduğu şimdilerde sizi farklı kılacak bir ünvan, kimliğinize yakışan…
Ergen yaştan başlayarak, kabaca bir hesapla 20’lerin ilk yıllarına kadar odamın duvarlarını değişik posterler süslemişti. Önceleri örümcek adam vardı, sonra basketçiler daha fazla yer tutmaya başladı. Lise yıllarındaysa sıkı bir metalci olmuştum. Posterlerin ortak rengi siyahtı. Poster saltanatına son noktayı daha renkli şeyler koymuştu. Film şeridi gibi değil mi? Bana posterini söyle sana kim olduğunu…
Uzak coğrafyalara doğru, kadim bilgilerin, mucizevi ve uhrevi yerlerin keşfine yolculuğa çıkmak en çok da kendini yolculuğa çıkmaktır. Göktuğ Canbaba Ayyaş Buda kitabında bizlere Türkçe beat edebiyatı tadında bir yolculuk yaptırıyor. Kadim ve bilge kişilerin objelere, tapınaklara, efsanelere dönüştüğü ve özünde kendi içsel arayışımızdaki karanlıklara ışık tuttuğu bu hikayeler dünyasına hoşgeldiniz.
Kitabı ilk elime aldığımda…
Her zaman böyle miydi bilmiyorum ama günümüz dünyasında isimlerimizin başındaki unvanları, içeriklerinden daha fazla önemser olduk sanki. Söz konusu uzak doğu sanatları olduğunda ise, bu unvanlar karmaşası daha da derinleşiyor.
Bugün Aikido'nun tüm dünyadaki en büyük temsilcisi olan Hombu Dojo Aikikai organizasyonunun kurduğu sisteme göre bir öğrenci 5.Dan seviyesine geldiğinde "Sensei" olarak anılıyor. Ondan öncesinde…
5. Slogan-Kendi Özgün Doğanda Dinlen
5. Slogan "Rest in the nature of alaya,the essence" Türkçeye "Öz'ün içine Yerleş/Sabitleş" veya "Kendi özgün doğanda dinlen" olarak çevrilebilir. [1]
Dinginliğe Ulaşmak
Sürekli bir çaba içinde, yoran dünyada dinlenebilmek; dinginliğe ulaşmak çok zordur. Hatta günümüzde bir lüks haline geldiğini söyleyebiliriz. Zaman zaman yorgunluktan bocalıyor olsak…
Geçtiğimiz günlerde Koichi Tohei Sensei üzerine kısa bir video yapmıştım. Tohei Sensei, Kurucu'nun 10. dan verdiği tek öğrencisi olarak anılır. Videoyu yaparken elbette bu konuyu biraz araştırdım. Birçok ilginç makale ve o zamanlarda rütbe sistemine dair hiç duymadığımız bilgiler buldum. Aşağıda çevirisini yaptığım makale, çeşitli kaynaklardan faydalanarak derlenmiş ve asıl metin 2020'de yazılmış.
Aikido ve…
Her bir anın farkında olmak; günde kaç saat meditasyona oturduğuna, kaç tur güneşe selam çaktığına, bir şeyin etrafında kaç tur döndüğün ya da döndürdüğüne bağlı mıdır? İnanın ki ben de bilmiyorum o yüzden yazıyorum.
Hızla akan bir günün içinde, gelen telefonlara ve mesajlara cevap verirken bir noktada otomatik pilottan uçuşa geçip ve kendinizi de unuttuğunuz…