Soru: Dhamma’ya hizmet ederken ihtiyaç duyulan en önemli özellik hangisidir?
S. N. Goenka: Metta’ya (karşılıksız sevgi ve sefkat enerjisi) sahip değilseniz Dhamma hizmeti vermemeniz daha sağlıklı olacaktır. Bazen bir Dhamma hizmetlisinin, kurallara dikkat etmeyen bir öğrenciye bir polis gibi bağırdığını görebilirsiniz ki bu tamamen yanlış bir davranıştır. Her Dhamma gönüllüsü Dhamma’nın bir temsilcisidir. Öğrenciler onların davranışlarını izlerler ve eğer diğerleri gibi kibirli davrandıklarını görürlerse, Dhamma’ya olan güvenlerini kaybedebilirler.
Bu nedenle Dhamma servisi büyük bir sorumluluktur. Eğer birisi mettā ile mütevazı bir şekilde çalışamayacak durumdaysa, bu sorumluluğu almaktan kaçınmak daha iyidir.
Soru: Kişi, karşılıksız hizmet etmek ile kendisiyle ilgilenmek, kendine dikkat etmek arasındaki dengeyi nasıl bulur?
S. N. Goenka : Kişi kendine bakamıyorsa, nasıl bir hizmet verebilir ki? Önce kendinizle ilgilenin ve ardından başkalarıyla ilgilenmeye başlayın.
* * *
Günlük hayatımızda inişler ve çıkışlar vardır. Vipassana eğitimi, tüm bu değişimlere rağmen dengeliliği korumak, sevgi ve merhamet üretmektir. Vipassana öğrencileri, Dhamma hizmeti verdiklerinde, Dhamma’nın günlük hayata nasıl uygulanacağını sağlıklı bir atmosferde öğrenirler.
Hizmet verirken birbirinden farklı kişilere rastlarsınız. Bazıları tembel, konuşkan veya kaba olabilir. Bazen olgunlaşmamış bir Dhamma hizmetlisinin bu duruma benzer şekilde cevap verdiği ya da bir gardiyan gibi davrandığı görülebilir. Ancak, öğrenciler tarafından yapılan herhangi bir hataya sinirlenmemelisiniz. Bunun yerine, sevgi ve şefkatle dolu dengeli bir zihin durumunu sürdürmelisiniz. Hatalar yaptıkça ,kendinizi düzeltmeyi ve istenmeyen durumları nasıl dengelilikle karşılayacağınızı öğreneceksiniz. Bir Dhamma merkezinde ya da kursunda çeşitli durumlarla nasıl yüzleşeceğinizi öğrenmek daha kolaydır ve sonra bu bilgeliği günlük yaşamınızda uygulamaya başlayabilirsiniz. Bir kursta hizmek vermek, daha iyi bir yaşam sürmeyi öğrenmek için eğitim alanıdır.
Buda, iyi bir Dhamma insanının iki niteliğe sahip olduğunu söyler;
Başkalarına hiç bir karşılık beklemeden hizmet edebilmek ve yardım aldığında minnettarlık hissedilmek. Bu iki özellik nadirdir.
Bir Dhamma gönüllüsü, her iki niteliği de geliştirme imkanına sahiptir. Gönüllü olarak kursa geldiğinizde karşılıksız, hiçbir şey beklemeden başkalarına hizmet etmeyi deneyimlersiniz. […pratiğini yapmış olursunuz] Ardından bu harika tekniği keşfeden ve dünyaya veren Buda’ya ve saflığını koruyarak bugüne kadar gelmesini sağlayan öğretmenler zincirine karşı bir şükran hissi duymaya başlarsınız. Kişi, öğretmenin misyonunu yerine getirmek adına başkalarına hizmet ederek şükran borcunu ödediğini hisseder.
Kişi, başkalarına hizmet ettikçe ve onların kendi acılarından kurtulmalarına yardım ettikçe mutlu ve huzurlu hisseder. Bu nedenle Dhamma hizmeti her iki yönde de çalışır: Kişi başkalarına yardımcı olurken kendine de yardımcı olur.
Hepiniz kendi yararınız için Dhamma’da güç kazanın ve herkesin iyiliği ve yararına, başkalarına hizmet etmeye devam edin.
Kaynak: http://www.vridhamma.org/en2008-03
Çeviri: Oğuzhan Yılmaz