Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Katori Shinto Ryu Hakkında

Kadim Katori Shinto Ryu’nun kaynağı ve sanatın kurucusu Iizasa Chōisai Ienao hakkındaki bu yazı, çoğunlukla Sensei Tetsutaka Sugawara’nın resmi web sitesinden alınmıştır. Okuma kolaylığı sağlayabilmek adına başka kaynaklardan bu mitolojiye dair birkaç bilgi ekledim. İçeriği korumaya dikkat ederek çeviride bazı düzeltmeler yaptım.

Sensei Tetsutaka Sugawara (7. Dan Aikikai) aynı zamanda O-Sensei Morihei Ueshiba’nın yatılı öğrencilerinden (uchideshi) biri ve geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da Aikido ve Katori Shinto Ryu semineri verdi. Bizzat katılamamış olsam da bu 83 yaşındaki ustanın şaşırtıcı enerjisi ve üstün gücü hakkında yorumları dinleme şansım oldu. Belki de efsanelere biraz daha dikkatli bakmak gerekiyordur, kadim bilgileri idrak edebilmek için.

Muromachi döneminde, çoğu Japon savaşçı, Kuzey & Güney savaşının bir tarafında buldu kendini. Bu savaşçıların çoğu at üzerinde savaşıyor ve yay kullanıyorlardı. (Kyuba no Michi – At ve Yay Yolu). Ancak bazı kamplarda, bugün koryu olarak bilinen yeni bir yöntem geliştiriliyordu. Ryu, dövüş yöntemleri -savaş sanatları- için bir iletim sistemidir. Tek bir ryu, siyasi kimliğini korumak için bir tanrı veya tapınağa, bir kasabaya veya aileye odaklanabilir. Ancak hepsi benzersiz dövüş yöntemlerini ve kimliklerini aktarmak için kata (formlar) kullanırlar.

Savaşan klanlar arasında Chiba klanı, 300 yıldan uzun süre birçok eyalet üzerinde hüküm sürmüştü ama yine de savaş yeteneklerinin azalmakta olduğunu görüyordu. Chiba klanının savaşçılarından biri olan Iizasa Yamashiro-no-kami isimli adam, kendini eksik hissetmeye başlayınca, arazilerini adamlarına bağışladı ve Shugyō (sıkı eğitim) için savaş alanından emekli oldu. (Shugyō her bir çalışmanın bir ölüm-kalım mücadelesi haline geldiği bir eğitim yöntemidir.)

Iizasa Yamashiro-no-kami, Iizasa köyünden gelmiş ve köyünün mızrak ve kılıç yöntemleri ile eğitilmişti. Bu silahlar üzerindeki yeteneği meslektaşları tarafından takdir ediliyordu. Iizasa, aktif savaş görevinden eğitim amacıyla emekli olduğunda, gideceği yer olarak Katori Jingu‘yu (Katori Tapınağı) seçmesi tesadüf değildi.

Futsunushi

Futsunushi no Mikoto / Kaynak: Harvard

Japonya’da “jingu” unvanı önemli imparatorluk tapınakları için ayrılmıştı. Katori Jingu, koruyucu tanrısı olan Futsunushi-no-kami sayesinde kendi yerini kazanmıştı. Futsunushi-no-kami, güneş tanrısı Marishiten tarafından ilahi taktiklerle donatılmış ve önemli bir göreve gönderilmişti. Efsaneye göre Futsunushi-no-kami rakibinin karşısında kılıcını yere atmış ve ona da aynısını yapmasını emretmişti. Güçlü rakibi ise derhal itaat etmiş, sahip olduğu bölgenin yönetiminden çekilmişti.

Iizasa’ya ait kişisel nota göre, kendisi Katori bölgesindeki bir su kaynağında yıkanan atın tam o sırada düşüp öldüğünü görmüştü. Bu olay, Iizasa’yı Futsunushi-no-kami’nin gücüne inandırmıştı.

Iizasa Yamashiro-no-kami kişisel eşyalarını geride bırakarak dinsel adı Choisai’yi (Iizasa Chōisai Ienao) aldıktan sonra Katori Jingu’ya ulaştı ve derhal Shugyō‘ya başladı. Iizasa her sabah ve gün boyunca çeşitli tanrılara dua etti. Her gün bin dua ederek bin gün boyunca devam etti. Her gece bokuto‘sunu (tahta kılıç – bokken) alarak alıştırma yaptı. Sadakati gözden kaçmadı ve Futsunushi-no-kami, savaş ustalığını Iizasa’ya bahşetmek için geldi. Bu miras, kata olarak bilinen “taşıyıcılar” içinde aktarıldı. Kata’lar bugün Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu olarak aktarılır. Dönemin çeşitli silahlarının içine işlemiş Futsunushi-no-kami’nin benzersiz dövüş felsefesi ile donatılmış bir sogo budo (geniş kapsamlı savaş sanatı).

Kata, çok yönlü bir iletişim yöntemidir. Katori Shinto Ryu’nun kata’ları, uygulayıcının hareket becerilerini geliştirmenin yanı sıra waza‘nın (teknik) gerçek uygulamasını da saklamak için hizmet ederler. Kuden (sözlü öğretiler), açıkça ortaya çıkmayan tekniklere dair içgörü sunar. Sadece saldırı ve savunma üzerinde değil, daha dinamik bir yaklaşımla savaşa yönelik bir uygulama için deneyimli bir kyoshi‘ye (eğitmen) ihtiyaç vardır. Katori Shinto Ryu kata’larının ilahi dehası şudur; aynı anda dışarıdan bir uygulayıcıyı gerekli teknik engellerle sınarken, gerçek uygulamayı iç uygulayıcı için korumak. Sensei Tetsutaka Sugawara böyle bir eğitmendir.

Bir yorum bırakın

Total
0
Share