Kendine dair, varlığımızı anlamlandıracak yapabileceğimiz eylemlerin neler olduğuna dair binlerce ipucuyla karşılaşırız. Bazen fark ederiz bunları ama derinleştiremeyiz, bazen ciddiye alamayız, bazen korkarız, korktuğumuzu bile fark etmeyiz. Tuhaf bir şekilde çok sevdiklerimizden, bizi çok heyecanlandıran şeylerden kaçmaya meyilliyiz. Nedense.. Kendimizi o denli sevgi dolulukla bağdaştıramamaktan mı, bize öğretilenlerden mi, güvenli alanımızdan kopmamayı, hissiz yaşamaya tercih ettiğimizden mi? Belki de duygularımızı anlamıyoruz ya da yansıtamıyoruz. Bazı duyguları giyinmekten bile kaçıyoruz. Toplumda kabul görenler genellikle acı çekenler, mazlumlar olunca diye belki de, o tür duygularda çok iyiyiz hemen tüm melankolik duygulara sarılıveriyoruz. Onlar tanıdık ve güvenli.
Yazının 1. bölümünü buradan okuyabilirsiniz.
Neşeli olmak kim istemez ki mesela ama neşeli insanlara deli denmesi de yaygındır ne yazık ki. Kendin gibi olup duygularını anlatmak, yansıtmak güçsüzlük olarak görülür. Duygusallıkla duygulara sahip olmak aynılaştırılıyor. Bu yüzden de duygularımızı bastırıp neşesizlik haline mahkum ediyoruz kendimizi.
Bir eylemin, belki bir kişinin bizi heyecanlandırması, içimizden gelenleri hayata geçirmek, bir şeylerden keyif almak, merak ettiklerimizle ilgilenmek bizde suçluluk, utanç, vicdan azabı, üzüntü gibi duyguları uyandırabiliyor. Halbuki ne ilgisi var? Toplum, yakın çevremiz düşüncelerimizi, duygularımızı derinden etkiliyor. Hiç birini dışlayamayız tabi ki. İyi madem bana keyif verenlerle ilgileneyim deyip de evimizden yurdumuzdan ayrılıp kendi güvenliğimizi yabana atmak da anlamsız. Mesele tutunmamak. Hiç birine, ne iyi ne kötü duygulara. Ama sorumluluğunu alabiliriz seçimlerimizin, yaşadıklarımızın, sahip olduklarımızın ve olmadıklarımızın..
Tutunduklarımızı bırakmak, kaçtıklarımızı yakalamak için yapabileceklerimiz var. Geçmişe farklı gözlerle bakmak gibi. Çocuklukta yaşadığınız travmatik olaylardan ziyade mutlu olduğun zamanlara giderek. Şimdiye bir çocuğun gözüyle bakarak. Oynadığın oyunlardan, yaparken çok keyif aldığın şeylerden neleri şimdiye getirmek isterdin? Neleri çok sevdiğin halde arka plana atıyorsun? Zamanını neler alıyor en çok? Bir plan yapacak olsan neleri çıkarır, neleri tutar, neleri alırdın hayatına? Dolabındaki eskileri atıp yenilerini alır gibi. Belki gerçekten yaparsın bunu. Kendine alan yaratmış olursun. Bedenine alan yarattığın gibi zihnine de alan yaratabilirsin. Neler yoruyorsa zihnini azaltabilirsin, belki insanlar, belki eşyalar olur çıkardıkların hayatından. Zihnini, bedenini sadeleştirebilecek, yıllardır var olan çocuğu canlandırarak yapabileceğin çok şey var.
Kendi içinde en çok sevdiğin yanlarını hatırlamak, onları canlandırmak içinde ilhamı belirtebiliyor. Kendini yakalama oyunlarını oynayınca bir şeyleri hatırlayıp yeniliğe yönelebilirsiniz belki. Belki de bir şey ifade etmez. Belki de iyi vakit geçirirsiniz.
Dedektif Çalışması
Her ifade için bir iki cümlelik özgür çağrışım yapın.
- Çocukluğumda en sevdiğim oyuncak
- Çocukluğumda en sevdiğim oyun
- Çocukken gördüğüm en iyi film
- Pek yapmıyor um ama şunu yapmaktan hoşlanıyorum
- Biraz neşemi bulsam şunu yapardım
- Çok geç olmasaydı şunu yapardım
- En sevdiğim müzik aleti
- Eğlenmek için her ay harcadığım para
- Bu kadar cimri olmasaydım içimdeki çocuksu yaratıcı için şunu alırdım
- Kendime zaman ayırmak şu demek
- Hayal kurmaya başlarsam korkarım ki
- Gizlice okumayı sevdiğim
- Eğer kusursuz bir çocukluğum olsaydı şimdi şunu olacaktım
- Çok saçma olduğunu düşünmeseydim şunu yazar veya yapardım
- Kendime güvenmek belki de
- Beni en çok neşelendiren müzik
- En sevdiğim giyinme tarzı

Odan Nasıl?
Çocukluk odanızı betimleyin. İsterseniz odayı çizin. Odanızla ilgili en sevdiğiniz şey ne idi?
Şimdiki odanız ile ilgili en sevdiğiniz şey ne? Hiç birşey mi? O zaman beğendiğiniz bir şey koyun oraya. örneğin, o eski çocukluk odasından kalma bir şey.
Çocukluk Günlerine Dönüş
Çocukluk yiyeceklerinden en sevdiğiniz beşini listeleyin. Bunlardan birini bu hafta alın.
Kendinizde çocuk olarak beğendiğiniz beş özelliği anlatın.
Beş çocukluk başarısı listeleyin. (Beşinci sınıfta silme 5 almak, köpeği eğitmiş olmak, koşu maratonuna katılıp derece almak vb.)`
Arkadaşlar iyidir
Sizi besleyen arkadaşlarınızın listesini yapın. Sizi besleyen (size, yapabilir ve yeterli olduğunuz duyusunu veren) arkadaşlarınızın, yapabilir kılanların değil (size, kendi yardımları olmaksızın bir şeyler yapamayacağınız mesajını veren değil). Yardım edilmek ile hiçbir şey yapamaz bir kimse gibi davranılmak arasında büyük bir fark vardır. Üç besleyen arkadaş sıralayın.
Bu kişilerin hangi özellikleri, size gerçekten bir şey ifade ediyor?
Size, gerçekten iyi, akıllı ve başarabilen bir insan olarak davranan bir arkadaşınızı arayın.
Yeni riskler aldıkça destekleri önemli olacaktır.

Hayranlık Duyduklarınız
Hayranlık duyduğunuz beş insanı listeye yazın.
Celebrity Crush’cılık: Şimdi de gizlice hayranlık duyduğunuz beş kişiyi listeye ekleyin.
Bu insanların hangi özelliklerini kendinizde geliştirebilirsiniz?
Tanışmış olmayı arzu ettiğiniz beş ölmüş insanı listeye yazın. Şimdi de sonsuzlukta bir süre takılmayı arzu ettiğiniz beş ölmüş insanı listeye ekleyin. Bu insanlardaki hangi özellikleri arkadaşlarınızda görmek isterdiniz?
İki listeyi karşılaştırın. Gerçekten beğenip hayranlık duyduklarınıza bakın. Şimdi de beğenmeniz ve hayranlık duymanız gerektiğini düşündüklerinizi inceleyin.
Gereklilikleriniz size Edison’a hayranlık duymanızı söylüyor olabilir ama siz illüzyonist Houdini’yi beğeniyor olabilirsiniz. Bir süre Houdini yönünüzü izleyin.
Gömülü Hayaller
- Eğlendirici beş uğraş (hobi) listeleyin.
- Eğlendirici beş ders (kurs) listeleyin.
- Eğlendirici ama asla yapmayacağınız beş şey listeleyin.
- Sahip olması eğlenceli olabilecek beş beceri listeleyin.
- Bir zamanlar yapmaktan hoşlandığınız beş şey listeleyin.
- Bir kere denemek istediğiniz beş saçma şey listeleyin.
Kolaj
Kesip ayırabileceğiniz en az on dergi alın. (On olmasa da yakın olsa iyi olur) İster satın alın, ister gazeteleri elinizdeki dergileri kullanın. Yirmi dakika içinde dergileri tarayın ve yaşamınızı veya ilgi alanlarınızı yansıtan imgeleri, dergilerden resmen yırtarak çıkarın. Bu kolajı, resimli öz-yaşam öyküsü olarak düşünün. Geçmişi, şimdiki zamanı, geleceği ve hayallerinizi dahil edin. Sadece sevdiğiniz imgeleri de ekleyebilirsiniz. En az yirmi imge
toplayıncaya kadar devam edin. Bir gazete, bir zımba veya zamk, seloteyp alın ve bu imgeleri istediğiniz şekilde düzenleyin.
Kolajınızı birkaç ayda bir değiştirebilirsiniz veya gerçekleştirmek istediğiniz bir hayalin kolajını yapabilirsiniz.
Hedef arayışı
Eğer çeşitli hayalleriniz varsa alıştırmayı her biri için ayrıca yapın. Hayali somut ayrıntılar halinde düşünmek, onu gerçekleştirmede yardımcı olacaktır. Hedef arayışını, arzuladığınız yaşamın mimari taslak çizimi olarak düşünün.
Adımlar
• Hayalinizi adlandırın. Evet, yazın. “Mükemmel bir dünyada, gizlice şunu olmak isterdim:..”
• Size başarıyı işaret eden somut bir hedef yazın.
(Not: İki insan oyuncu olmak isteyebilir. Bu hayali paylaşmaktadırlar. Birisi için People dergisi somut bir hedeftir. Onun için cazibe, hayalinin duygusal merkezidir; cazibe gerçek kuzeydir. İkinci için somut hedef, bir Broadway oyunundan iyi eleştiri almaktır. Bu insana göre yaratıcı bir sanatçı olarak saygı, hayalinin duygusal merkezidir; saygı gerçek kuzeydir. Birinci oyuncu dizi yıldızı olarak mutlu olabilir. İkinci oyuncunun hayalinin gerçekleşmesi için sahne çalışması gerekmektedir. Yüzeyde her ikisi de aynı şeyi arzuluyor gözükmektedir.)
• Mükemmel bir dünyada, beş yıl içinde hayalinize ve gerçek kuzeyinize göre nerede olmak isterdiniz?
• Bu dünyada, bu yıl hedefe yaklaşmak için ne yapardınız?
• Bu ay ne yapardınız? Bu hafta? Bugün? Şimdi?
• Hayalinizi yazın (örneğin, ünlü bir film yönetmeni olmak).
Bunun gerçek kuzeyini yazın (saygı ve daha yüksek bilinç, kitle iletişimi). Örnek kişinizi seçin.

Bir eylem planı yapın. Beş yıl. Üç yıl. Bir yıl. Bir ay. Bir hafta. Şimdi. Bir eylem seçin.
hedefinizin gerçekleştiğini hayal edin. Lütfen tüm ayrıntıları işleyecek zaman ayırın, böylelikle deneyiminiz gerçekten çok zevkli olacak.
Hedefinizi yazın:….
Bu hedefi tam anlamıyla uyguladığınızı düşünün ve şimdiki zaman kipini kullanarak ne yaptığınızı açıklayın. Bu sizin ideal sahnenizdir.
Yazdığınızı yüksek sesle okuyun.
Yazdığınızı çalışma yerinizin yakınına asabilirsiniz.
imgelerle birleştirerek ideal sahnenizi gösteren bir kolaj hazırlayabilirsiniz.
Yıl için yaratıcı hedeflerinizi listeleyin. Ay için yaratıcı hedeflerinizi listeleyin. Hafta için yaratıcı hedeflerinizi listeleyin.
Engeller Neler Olabilir?
Hedeflerinizde direnç, öfke ve korkularınızı yazın. Hepimiz bunları hissederiz.
Bu ara ertelediklerinize bir göz atın. Beklemenin bedeli nedir? Gizli korkuları belirleyin. Yazın. [1]
Bizi kendimizden alıp üzen, bizi donduran her ne varsa yalan. Hayat dans ederek salınırken, biz de seçtiğimiz pozisyonda oluruz. Onunla dans edebiliriz, onu izleyebiliriz, ondan saklanabiliriz, ondan kaçmaya çalışabiliriz. Her bahane, kendi kendimizi doğru olanı yaptığımıza ikna etme çabasıdır aslında. Hayatın bazı yönleri har har yanan ateş gibi. Ateşle haşır neşir olmak yakabilir de pişirebilir de. Dozunu anlayana kadar canınız yanabilir. Ama korkuyla yaşanmaz. Yaşanır da ona yaşam denir mi? Kimse kahraman olmak zorunda değil tabi ateşle oynayarak. Ama kişi kendisini hayatla pişirip kendisini gerçekleştirmezse bu dünya için bir kişi kayıp olur.
Velhasıl kelam, kendimizden kaçmamızı engelleyen her ne varsa kullanalım derim.
Defalarca kez oynadım bu sorularla, uygulamalarla. Canlanmak ve kendime yakınlaşmak için çok kullanışlı aletler oldular. Umarım ihtiyacı olanları da bulur.
Sevgi Sözügeçer