1969’da başlayan Dhamma çalışması boyunca Goenkaji, sorulan binlerce soruya cevap verdi. Bununla birlikte, her zaman en sevdiği cevabı şöyle hatırlamak gerekir:
“Gerçeği kendiniz deneyimlemelisiniz. Ancak o zaman sizin için bir gerçek haline gelir.
Aksi halde, sadece başka birinin gerçeğidir”.
Goenkaji Vipassana öğrencileri için gerçek cevapların ancak Vipassana’nın sürekli ve doğru uygulamasından gelebileceğini vurgulamıştır.
Bu bölüm, Vipassana Research Institute tarafından yayınlanan
Soru ve Cevap Bankası bölümünün çevirilerini içermektedir.
-Vipassana ve konsantrasyon arasındaki fark nedir?
S. N. Goenka: Vipassana sadece konsantrasyon değildir. Vipassana gerçeğin an be an gözlemlenmesidir. Farkındalık becerisi gelişir. Her şey değişmeye devam eder ve siz farkındasınızdır, bu Vipassanadır. Ama sadece tek bir şeye odaklanırsanız, bu belki hayali bir şey olabilir, o zaman hiçbir şey değişmeyecektir. Bu imajinasyonla kaldığınız ve zihninizi buna konsantre tuttuğunuz sürece gerçeği gözlemlemiyorsunuz demektir. Gerçeği gözlemlediğinizde bu değişmek zorundadır. Sürekli değişmeye devam eder ve siz bunun farkındasınızdır. Bu Vipassana’dır.
-Neden sadece nefesi gözlemliyoruz?
Çünkü bu Vipassana’yı kolaylaştırır. Nefes bir hakiki gerçektir. Bu hakikat sadece bedenle değil, aynı zamanda zihinle de yakından ilişkilidir. Bir bilim insanı gibi, kendimizle ilgili, bedenimiz ve zihnimizle ilgili gerçeği sabırla keşfetmek zorundayız. Dahası, bu bilgi bize söylenen ya da kitaplardan öğrendiğimiz şeylere değil deneyimsel seviyeye dayanmalıdır. Nefesi gözlemlemeye başladığımızda kendimizle ilgili gerçeği öğrenebiliriz demektir. Bu, bir yandan hatalarımızdan kurtulmamızı ve diğer yandan erdemlerimizi korumamızı ve genişletmemizi sağlayacaktır. Tüm bunlar sadece zihnimizi bildiğimizde mümkündür ve zihin nefes yoluyla bilinebilir. Zihin hakkında öğrenirken aynı zamanda onu yeniden şekillendirebiliriz. Böylece zihin ve nefes bağlanır. Kişi meditasyon yolunda ilerlediğinde bu belirgin hale gelir. Nefesi gözlemlerken bazı kızgın düşünceler zihinde belirebilir. Nefesin normal temposunun bozulduğunu ve hızlı ve ağır hale geldiğini fark edersiniz. Ve zihin öfkeden kurtulduğunda nefes normalleşir. Bu zihnimizdeki bozuklukların nefes alma sürecimizle nasıl ilişkili olduğunu gösterir. Meditasyonda ilerledikçe bunu daha iyi anlayacaksınız. Ancak bu olguyu sadece saf nefesle çalışırsanız anlayabilirsiniziz. Eğer nefese bir şey eklerseniz tüm bunları kavrayamazsınız. Bu sebeplerle, nefesle çalışırız. Nefes alıp vermek sadece bedenle ilgili değildir zihinle de ilgilidir. Nefes aldığımızda akciğerler şişer, nefes verdiğimizde iner. Solunum bu şekilde bedenle ilgilidir. Ve daha önce açıklandığı gibi, zihinde saf olmayan bir şey ortaya çıkarsa, nefesin normal hızı bozulur. Solunumun zihinle ilişkisi budur.
-Neden normal solunuma bu kadar önem veriyorsunuz?
Çünkü Budhha sizden bunu istedi. Kişinin nefesini olduğu gibi –yathabhuta– gözlemlemesi konusunda çok açıktı. Eğer uzunsa, farkındasındır, “evet uzun”; kısaysa farkındasındır “evet kısa” yathabhuta. Eğer nefesinizi doğal olmayan bir şekilde alırsanız , nefes alışverişine müdahale ederseniz, arzunuza göre nefesinizi değiştirmeye daha fazla dikkat edersiniz. Bu durumda dikkatin, olduğu gibi gerçekle değil yarattığın bir şeyle olacaktır.
Bu sebeple, önemle üstünde dururuz ki bu doğal nefes olmak zorundadır- doğal haliyle giren ve doğal haliyle çıkan nefes. Eğer nefes uzunsa, sadece uzun olduğunun farkına var. Onu kısaltmaya çalışma. Eğer kısaysa, sadece kısa olduğunun farkına var. Onu uzatmaya çalışma. Eğer sağ burun deliğinden geçiyorsa, sağ burun deliğinden geçtiğini gözlemle. Eğer sol burun deliğinden geçiyorsa, sol burun deliğinden geçtiğini gözlemle. İki burun deliğinden de geçiyorsa akışın iki burun deliğinden geçişini gözlemle.
“Aydınlanmış olan”ın talimatlarına göre çalışıyorsunuz. Nefesin doğal akışına müdahale etmeye çalışmayın. Zihnin çok fazla dolaştığını ve doğal nefesi hissedemediğinizi fark ederseniz o zaman sadece birkaç kasıtlı nefes alabilirsiniz, sadece bir kaç tane hafifçe sert nefes alabilirsiniz. Böylece zihninizi yeniden nefesinizi gözlemlemeye getirebilirsiniz. Amacınızın doğal nefesi hissetmek olduğunu unutmayın. Ne kadar yumuşak olsa da, ne kadar ince olsa da, onu hissedebilmelisiniz. Amaç bu.
-Neden sadece solunumla çalışalım?
Solunum gerçektir. Solunum zihin ve maddeyle ilgilidir. Zihin ve maddenin analitik bir çalışmasını yapmak için buradasınız. Bu yüzden solunumla başlıyorsunuz ve sonra zihin ve maddenin daha derin bir seviyesine gidiyorsunuz.
Kaynak : Vipassana Research Institute – A Store-House of Answers by Mr. S. N. Goenka
Önceki bölümlere buradan ulaşabilirsiniz.