Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tai Chi Klasikleri – II

  • Tai Chi çalışırken, bir şeyi aşırı yapmakla, çok az yapmak aynı şeydir. Vücut hareket halindeyken, hareketleri yayarak genişletmek için hareketin eğrileri takip edilmelidir.
  • Eğer ki bir yanınız diğer yanınıza göre katı ise o yanınızı yumuşatmak üzere değiştiriniz. Eğer ki rakibiniz size doğru hareket ediyor ve siz onunla aynı doğrultuda, yapışmış şekilde hareket ediyorsanız, bu harekete yapışma adı verilir. Rakibinize yapıştıktan sonra, eğer ki o hızlı hareket ediyorsa, siz de hızlı hareket edersiniz, eğer o yavaş hareket ediyorsa siz de yavaş hareket edersiniz…Böylece onun hareketiyle eşleşmiş olursunuz.
  • Rakibinizin hareketlerine bakmaksızın, tepkinize ait ilke aynı şekilde kalmalıdır. Bu şekilde hareket, sizin hareketiniz olmuş olur. Böylece kendi içsel gücünüzü daha iyi anlamış olursunuz.
  • stockvault-path-in-nature124348Tai Chi çalışırken boynunuzu rahatlatmalı ve başınızın arka kısmını, sizden daha yukarıda bir yerden asılıymışçasına tutmalısınız. İçsel güç, karın bölgenizin alt kısmına gömülü olmalıdır. Duruşunuzu ise enerji merkezinize doğru korumalısınız. Herhangi bir yöne asla yaslanmayın. Hareketleriniz somut olandan, soyut olana doğru sabit bir şekilde değişmelidir. Eğer ki sol yanınızı ağır hissediyorsanız, sol tarafınızı hafifletin. Eğer ki sağ yanınızı ağır hissediyorsanız, sağ tarafınızın yok olduğunu hissedin.
  • Rakibinizi yükseldiğini gördüğünüzde, sizin ondan daha uzun olduğunuzu; alçaldığını gördüğünüzde sizin ondan daha alçakta olduğunuzu hissettirin. Size doğru hareket ettiğinde, size asla ulaşamayacağını, sizden kaçtığında ise kaçacak yeri olmadığını hissettirin.
  • Vücudunuzun hassasiyetini, çok hafif bir tüy parçasının sanki cildinizi fırçalıyormuş hissini verdirecek duyarlılıkta uyanık tutun. Hatta Tai Chi yaparken vücudunuzun, bir sineğin bile konacak yer bulamayacakmışcasına hareketli ve canlı olduğunu hissedin. Bu şekilde rakibinizin sizi tartmaya veya kontrol etmeye yolu kalmayacaktır ama siz rakibinizden haberdar olun ve onu kontrol edin.
  • Değişen durumları takip etmek, sizin gerekli olduğu kadar hareket etmenizi sağlar. Eğer buna cevap verebilecek durumda değilseniz, iki kat ağırlaşırsınız. Savunma sanatları üzerine çalışan insanların birçoğu halen doğru bir şekilde akma duygusunu hissedememekte ve rakiplerinin hareketlerine uyum sağlayamamaktadır. Bunun en temel nedeni iki kat ağır olmanın verdiği zorluktur. İki kat ağır olmaktan kaçınmak için negatif ve pozitifin birbirini tamamlayan olduğunu anlamanız gerekmektedir. Böylece içsel gücün akışını anlayacak ve tekrarlı pratiklerle tekniğinizi yenileyerek, kendi bilincinizi keşfedip, içsel gücünüzü isteğiniz doğrultusunda kullanabilmeyi bileceksiniz. Tai Chi ilkesi o kadar basittir ki şu şekilde açıklanabilir; “Teslim ol ve dışsal güçleri takip et”. Bir çok insan bunu yapmak yerine, böylesine kesin ve basit ilkeleri reddedip daha kontrol edilebilir ve pratik olmayan metotları aramaktalar. Bu çok küçük bir hatanın, büyümesine izin verdikçe, muazzam boyutlara ulaşan bir soruna dönüşmesi ile aynı şeydir.
  • Tai Chi’ deki tüm disiplinlerde yukarıda yazılanların farkında olmalı; özenle ve sabırla çalışmaya devam etmelisiniz.

Üstad Wong Chung-yua tarafından yazılmıştır.
Kaynak: Waysun Liao, Tai Chi Classics, Shambala…
(C. R. Eriş tarafından çevrilmiştir.)

Bir yorum bırakın

0/100

Total
0
Share