Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tai Chi Klasikleri – III

*İçsel enerjinizi geliştirmek için zihninizi kullanın. Onun vücudunuza işlemesine ve içinize gömülmesine izin verin. Er ya da geç, içsel enerji ilik kemiğinizin içinde yoğunlaşacaktır.

*İçsel enerjiyi bütün vücudunuzu hareket ettirmek için bir araç olarak kullanın. Var olan içsel enerjinizin, pürüzsüz bir şekilde ve tamamı  ile dolaştığından emin olun. Er ya da geç içsel enerjiniz sizin istediğiniz doğrultuyu takip edecektir.

*Eğer öz ve ruh  yücelebilirse, sonrasında yavaş ve hantal olmakla ilgili endişe duymanıza gerek kalmayacaktır. Bu durum taç noktasını genişletmek ve askıda tutmak olarak adlandırılır.

*Eğer ki içsel enerji ve ve zihin(Yi) özgürce yer değiştirebilirse, pürüzsüz ve dinamik olarak formları sergileyip çok daha fazla tatmin olabilirsiniz. Bu durum negatif ve pozitifin yer değiştirmesi olarak adlandırılır.

*İçsel gücü aktarırken, güç; gömülü, iliştirilmiş ve tamamlanmış olmalıdır. Güç ayrıca tek bir yöne doğru da yoğunlaştırılabilir.

*Tai Chi icra ederken merkezlenmiş, dengeli ve rahat olmalısınız ve ayrıca Sekiz Yön’ ü de kontrol edebilmelisiniz. *İçsel enerjiyi dolaştırmak dokuz oluklu bir inciyi iplikten geçirmek gibidir. Sonrasında dolaşımı engelleyecek bir etken kalmayacaktır.

*İçsel gücünüzü geliştirmek, metali en saf çeliğe dönüştürmek gibidir. Böylelikle onu yok edebilecek hiç bir etken var olmayacaktır.

*Formları icra ederken, rüzgarda sakince süzülen, ama yerdeki bir tavşana aniden saldırıp kapabilecek bir kartal gibi olmalısınız.

*Zihniniz, uysal bir kedi gibi huzur dolu ancak, hızlıca kaçan bir fareye tepki verebilecek şekilde merkezlenmiş olmalıdır. *Hareketsizken bir dağ gibi olmalısınız. Hareket ederken ise ırmakta akan su gibi.

*İçsel gücü yoğunlaştırırken, bu yoğunlaştırma bir oku çekmek gibi olmalıdır. İçsel gücü açığa çıkarmak ise bu bir oku fırlatmak gibi olmalıdır.

*Tai Chi hareketlerinde eğrileri takip edin ve düz, katı çizgilerden uzak durmaya çalışın. İçsel çalışmalarda ise enerjiyi, güce dönüştürmek için saklayın.

*Gücün aktarımı omurgadan gelir. Duruşunuzdaki bir değişiklik vücut hareketlerinizin de değişmesine yol açacaktır.

*Tai Chi’ de “İçeriyi çizmek”, “Dışarıya yansıtma” ya öncülük eder; “Parçalar” ın varlığı ise “Bağlantı” ya öncülük eder.

*İçeriye ve dışarıya hareket ederken, bütün vücudunuz bir akordeon gibi katlanmalı ve açılmalıdır. İleriye ve geriye doğru hareket ettiğinizde, duruşunuz değişken ve dinamik tavırda olmalıdır.

*Tai Chi’ de çok yumuşak ve bükülebilir olmak, aşırı derecede güçlü ve sert olmaya öncülük eder. Uygun nefes teknikleri, özgür ve esnek hareketin var olmasına öncülük eder.

*İçsel enerjiyi (Chi) yalnızca doğrudan yolla geliştirin. Kendinizi böylelikle incitmemiş olursunuz. İçsel gücü (Jing) ise yalnızca dolaylı yoldan depolayın ve muazzam rezervler oluşturun.

*Gücü aktarırken zihniniz bir sancak gibi davransın. Çünkü içsel enerji bir bayrak, beliniz ise bir flama gibi davranır. Hareketlerinizi mükemmelleştirirken formlara zaman içerisinde yoğunlaşıp, geniş ve yayılan hareketlerle forma başlayın. Formlarda ilerledikçe, hareketleri daha yoğun hissedeceksiniz.

*Eğer ki hareket yoksa, hareketsiz olarak kalmaya devam edeceksiniz. Eğer ki ufacık bir değişiklik olmuş ise zaten beraberinde hareket etmeye başlamış olacaksınız.

*İçsel güç, rahatlamış ve rahatlamamış aralıktaki dengede kalmalıdır. İçsel güç kesintiye uğrasa bile, zihin (Yi) devamlı niyetine kaldığı yerden devam etmelidir.

*İlk olarak önce zihninizi sonra bedeninizi eğitmelisiniz. Karnınızı rahatlatın ve içsel enerjinin omurga iliğinde sıkışmasına izin verin. Ruhunuzu huzurla, bedeninizi sakinlikle doldurun ve her zaman zihninize dikkatinizi verin.

*Aklınızda tutun ki; harekete başladığın anda her şey hareket içinde olmalı, durduğun anda ise her şey sabit olmalı.

*İten eller’ i (Tui Shou) çalışırken ileri ve geriye doğru hareket ettiğinde içsel enerjiniz sırtınıza ilişmeli ve omuriliğinizde sıkışmalıdır.

*Ruhun içsel olarak kontrol edilmelidir, dışsal olarak ise sakin ve rahat gözükmelisiniz.

*Pozisyonunu değiştirirken, bir kedi gibi hareket etmelisin. İçsel güç çalışması ipek eğirirmişçesine narindir.

*Tüm vücudun ruh (Shen) ve zihin (Yi)  tarafından kontrol edilmelidir. Vücudunu sadece nefesle kontrol etmeyi deneme, çünkü bu hareketlerini yavaşlatır ve hantallaştırır. Vücudu yalnızca nefesle kontrol etmek içsel gücü getirmez.

*İçsel güç dönen bir tekere benzetilmelidir. Beliniz hareket halindeki bir tekerin merkezi gibi dönmelidir.

Üstad Wu Yu-hsiang tarafından yazılmıştır.

Kaynak: Waysun Liao, Tai Chi Classics, Shambala…

(C. R. Eriş tarafından çevrilmiştir.)

Leave a comment

0/100

Total
0
Share
Best Choice for Creatives
Purchase Now