Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Topluluk Soruları

Aile bir topluluk,
Bir dans grubu da
Bir AcroYoga grubu da bir topluluk…

Felsefe için, ekoloji için, ortak yaşam için topluluk kurmak bir çok insanın deneyimlediği bir yolculuk. Bugün içimden bu konuyu biraz daha mercek altına almak geldi.

Topluluk dinamikleri üzerine çok az yazı ve kitap var. Halbuki bu konuyu çok önemsiyorum ve topluluk deyince hep heyecanlanıyorum. Çünkü topluluğun bir ihtiyaç, daha da ötesi topluluk halinin bir şifa hali olduğunu düşünüyorum. Tabii topluluktan topluluğa fark var.

Bazı topluluklar, bırakın bize şifa vermeyi enerjimizi bile alıp götürüyor. Zaman zaman okul yada iş yerlerinde oluşan topluluk kültürü bize iyi gelmiyor. Var olan topluluklarla ilgili neler gözlemleyebiliriz, hangi sorularla toplulukları inceleyebiliriz…

Önce zaten içinde var olduğumuz topluluklara bir bakalım. Arkadaş gruplarımız ya da yaşadığımız apartmandaki insanlar bizi nasıl etkiliyorlar? Kendilerini nasıl var ediyorlar? Topluluk olduklarının bilincindeler mi? Belki bir araya gelip bu konuda tartışma başlıkları oluşturabiliriz.

Yeni bir toplulukla tanıştıysak, bu topluluk nasıl oluşmuş… Neler yaşamışlar beraber… Süreç içinde kritik olan hangi aşamalardan geçmişler. Belki bu konuları topluluğun içindeki insanlarla konuşabilir.

Eğer topluluğun içine doğru çekiliyorsak en başta gelen soru bu toplulukta beni onlara doğru ne çekiyor? Hangi ihtiyaçlarım karşılanıyor bu grubun içinde? Kendi kendimize değerlendirmeye zaman ayırmak iyi olabilir. Çünkü o iyi geldiğini düşündüğümüz bir akış, uzun vadede bize iyi gelmeyebilir.

Bazen bir topluluğu değerlendirirken güvendiğimiz arkadaşlarımızdan destek de alabiliriz. Onların bakış açısından da yararlanmak için.

İncelediğimiz topluluğun farkında oldukları ya da farkında olmadıkları kuralları nedir? Bu topluluğu hangi dinamikler yönetiyor? ‘Kim yönetiyor, nasıl yönetiliyor’ demek yerine dinamikler dedim. Çünkü bazen tek kişi yönetiyor gibi gözükse de aslında o kişinin çevresindeki bir kaç kişi topluluğu yönetiyor olabilir. Ya da bir grup yönetiyor gibi gözükse de hep belli bir kaç kişinin dediği dayatılıyor olabilir.

Grubu bir arada tutan ideal nedir? Yorgun olsalar da, karşılarına çıkan engellerden bunalmış olsalar da yola devam etmelerini ne sağlıyor? İdeallerinden saptıklarında kendilerini nasıl toparlıyorlar? Öz eleştiri mekanizması nasıl ilerliyor? Grup içinde ya da dışardan bir sorunla karşılaştıklarında bu sorunları nasıl çözüyorlar? Sizce uyguladıkları stratejiler sürdürülebilir mi?

Topluluk kendini nasıl gerçekleştiriyor? Hangi sosyal etkileşimlerden besleniyor? Vizyonlarını, ideallerini, duruşlarını yaşama geçirebilmek için ne gibi aktiviteler organize ediyorlar?

İşte içinde bulunduğumuz toplulukları ya da çevremizdeki toplulukları gözlemlediğimizde buna benzer kriterler özerinden araştırdığımızda aslında gözümüze ilk başta çarpmayan bir çok konuyla karşılaşmış oluyoruz.

Güçlü ve sağlıklı topluluklar oluşturmak bence çok önemli.
El ele tutuşarak şifalanmak, tek başına debelenmekten çok daha kolay.
Hep beraber olduğumuzda idealler daha kolay yaşama geçiyor.
İçinde bulunduğumuz topluluklar, yolculuğumuzda bizi motive edebilir bize ilham olabilir.

Bu coğrafyada daha önce topluluk oluşturmak isteyenler yapılan bir takım hatalardan dolayı pek çok kereler hayal kırıklığına uğramış olabilirler. Ama doğru bir mayayla işe başlayan ve doğru ortamı sağlayan güçlü pek çok topluluğun kurulduğunu ve yaşamını sürdürdüğünü de gördük.

O zaman hadi yeni yılı bir fırsat bulup biraz toparlayalım ve ve biraz da coşturalım.

Belki de yeni bir topluluk oluşması için başı çekenlerden biri olacağız. Belki burada böyle bir beyin fırtınası üzerinden, sorular üzerinden ilerlemiş olabilirim ama aslına bu hazırlanacak bir liste üzerinden daha uzun bir süreç. Bu konularda ben uzun yıllar gönüllü çalıştım. bu konuda sorularınız olursa yardımcı olmak isterim. Yolculuğunuza bir katkım olabilirse ne mutlu bana…

Erol Benjamin Scott @erolscott

1 Yorum

  • Yağmur
    Yayınlandı 27 Aralık 2023 at 14:52

    Ben de sorularımı bırakayım o vakit. Bir topluluğun kendi içindeki dinamikleri yanında çevreye olan katkısı, etkisi nedir? Bir topluluğun parçası olup içine mi hizmet ediyor yoksa bütüne temas edebiliyor muyum? Her ortaklık, işbirliği topluluk mu? Ne zaman parçası olduğumu hissediyor ve o dahiliyeti eyleme dönüştürüyorum? Eylemsel topluluklara!

Bir yorum bırakın

Total
0
Share